ПАТЛАДЖАНЕНИ РУЛЦА

Предстоеше вечер, посветена на приказки, пийване и леко похапване. За такива разговори, установих, е най-добре да има различни салати и едно леко ястие, което да засища, но да оставя стомаха спокоен, не препълнен.  Така всичко върви по реда си, лесно и приятно, а бъбренето е сладко.  Патладжанените рулца, открити в списание Меню бяха стрела в десятката. Само дето посред лято не върви свинско (оригиналната рецепта е със свинско филе), та си харесах едно пилешко филенце. 

 

И:

  • 4 патладжана, от средните
  • 0.5 кг филе, у дома – пилешко
  • Малко зехтин (нека да е в тъмна бутилка)
  • Около 0.1 – 0.2 кг сирене – прясно или половин щафетка топено пушено
  • Малко розмарин
  • Малко риган
  • 1-2 ск чесън
  • Сока от половин лимон

Към плънката може да се добавят маслини (обезкостени е желателно)

Естествено сол и черен пипер.

Подготовката започва с патладжана – нарязва се тънко, на филийки, с възможно най-острия нож, иначе си е фино мъчение. Филийките се слагат в подсолена вода поне за половин час.  След това си ги подсушавате и намазвате със зехтин.  Нареждате ги в тава ву хартия за печене (за да не търкате после тави). Тавата слагате в гореща фурна (ако е студена, патладжана ще се изсуши и няма да е вкусен) и докато не станат розово-златисти не ги пипате. После ги захлупвате в някоя купа, за да омекнат. През това време нарязвате филенцето на лентички (за по-готварски се използва термина жулиени), поръсвате с риган и розмарин. Естествено, трябва и да се посолят парченцата и се оставят настрана за половин час – да поемат ароматите.  След това се нагорещява малко мазнина и филенцето се запържва съвсем леко,  за да се разтворят миризмите. Добавяме смачкания чесън, разбъркваме и  се наслаждаваме на резултата 2-3 минутки.  Усещат се  пикантни, свежи и жизнерадостни ноти – още в тигана рецептата си казва дали е онова, което очакваме. Загасяме огъня с лимонов сок и си пускаме ритмична музика, защото радостта е неудържима.   Слагаме си подръка клечки за зъби и хайде на работа.  Ву всяка патладжанена филийки слагаме пилешка хапка, сирене и маслина (ако сме предвидили). Навиваме стегнато на рулце, набождаме с клечка. В гореща фурна запичаме за 10тина минутки.  Към ястието вървят еднакво добре бял студен мускат или розе, а може и бира.  Става чудесно – печения патладжан е , без да е тежък, те оставя сит и доволен, а не грозно преял.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s