Подправките

ЕСТРАГОН (ТАРОС)

Използват се листата на растение естрагон от сем. Астерови. Съдържат етерично масло, витамини и тн.  Растението се среща дори в Сибир. Особено популярна подправка във Франция. Всъщност естрагон е преведеното на френски латинско име – Artemisia dracunculis, което  означава драконче.  Вкусът е специфичен и парлив.  Като подправка са познати два вида – френска и руска разновидност. Френското растение е с тъмно-зелени листа , по-силен аромат, докато руското е точно обратното.

Подправката се използва в рибни ястия, зеленчукови, ориз, яйца. Особено популярен е естрагонов оцет . Таросът е основната съставка на сосът Беарнез, неделима част от рецептата за дижонска горчица. Във Франция е съставка и на основни за кухнята подправъчни смеси.

(Източник: Целебната сила на подправките, Интернет)

За тарос чух от една арменка. Тя се жалваше, че майсторите, ремонтиращи къщата им, изкоренили растението и то по погрешка. Стана ми много интересно – защо се оплакваше така? Освен това много си харесвах един арменски ресторант и реших да разуча въпроса. Когато попрочетох, купих и помирисах естрагон – стана ми ясно. Първото нещо, за което го използвах, беше пилешката супа. Смятам, че става уникална.  После попаднах на една рецепта за заешко със сметана и естрагон в гювеч – изпива доста вино, да знаете.  Вкусът на ястията става неповторим – мек, кадифен, леко опушен. Тъй като тароса се комбинира с лекота с останалите подправки, представете си палитрата от усещания за небцето, които можете да приготвите.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s