Хора и улици. Квартален магазин

Професионалисти

Такова нещо рядко се намира извън пределите на Източна Европа, Близкия и Средния Изток. За добро или за зло.  Интериорът е еднакъв: много стока и барикадирана зад две-три хладилни витрини продавачка. Ако направиш крачка в ляво, завъртиш се по-смело – разбутал се е половината магазин.

Продавачки пред смесен магазин бакалия, плод-зеленчук, домашни потреби, 30-те години на ХХ век

Собственик-управител

Нисичка, чевръста жена, която непрекъснато снове от магазинчето до колата, разнася кутии или документи. Лицето и изглежда, като размазано при цялото това движение. Но ако се спре, за да обслужи клиент, докато продавачките са заети с описи и складиране, тогава се вижда, че острите черти, очите – бляскави и малки, се връзват идеално с тънките устни. Винаги с розово перлено червило.

Такива жени смятат бързо, безумно подредени и систематични, винаги са наясно от кой трънак ще изскочи Ну пагадито, все едно са закачили Джи Пи Ес на зайчето.

Продавач-консултантка №1

Приличаше на ябълка с крачета. Ама от есенните ябълчета. Една такава кисела, кисела, но с измамна руменина:

Ти да не почна работа, а? Хм, в каква фирма? Е, хубаво. А работното време?

Какво точно работиш? – Ако имаш глупостта да и отговориш, биваш класифициран тутакси. Интересното е, че ако се напъхаш в костюм и телефона ти звънне, докато си в магазина, обслужването е адски внимателно.

Продавач-консултантка №2

Меки коси и уютни черти на лицето – сякаш ще разлее по чаша мляко и ще извади чиния с домашни сладки.

Децата как са? Болен ли е пак? Хм. И ние бяхме болни – не мога да му смъкна температурата на моя…А, оцет ли – ето този. Ние правихме зимнина и съм много доволна от този. Благодаря, лека вечер.

Продавач-консултантка №3

Мъничка, чевръста, прави крачка назад и напълно се е сляла с рафта зад себе си. Налага се да я търсиш между кутиите с шоколадови бонбони и пакетите с ориз.

Заповядай! Няма проблем, сега ще го сменим. Имаме, ето. Не мога да кажа, купуват го…Лека вечер.

И всички знаят, че вчера си купила шише водка, а и сельодка и на следващия ден ти се подсмихват на киселото мляко. Знае се какви цигари пуши мъжът ти – същите като оня от 43ти блок, взел последната кутия преди един час. А пък тази клиентка, дето излезе преди малко, горката, голям скандал имало у тях предната вечер.  Ама виж, вземи си от този кашкавал, другия не ти трябва.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s