За културата и бахура

Колко за култура и колко за бахур не е въпрос от тия дни. Всеки сам си разпределя бюджетите, но когато колана се свива с дупки навътре, пари за опера, например, нема! То държавата не дава, та аз ли?

Колко културен трябва да бъде един човек и задължително ли е да се откаже от бахура, за да стои на едно стъпало по-височко и да блести интелигентно? Или пък да ползва книгата за подложка, колкото да си резне парче колбас?

Всъщност дали си културен се определя на две нива – всеки сам за себе си и другите за теб.  Ако за теб няма нищо лошо да си апваш бахур, докато  слушаш Концерт за цигулка и пиано, то други биха те нарекли пълен простак. И донякъде са прави. Но ако пък похапвайки си, смогваш да отделиш адажиото от алегрото, да разпознаеш си бемол от до мажор, тогава колко простак си?

Много ме занимава въпросът дали ако човек потребява култура, а и демонстрира консумирането на бахур най-безстрашно, то към кой етикет би следвало да се прикачи?

Всъщност ни култура, ни бахурът са големият въпрос, щото и двете направления влачат под себе си огромни айсбергови масиви от нюанси.  Въпросът е свързан с общественото мнение и етикетирането. Т.е. стига се до репликата: Когато кажат, че сестра ти е шантонерка, върви обяснявай, че нямаш сестра!

Общественото стадо е еднакво склонно да окачестви един индивид за откачен, когато той търси философията в битието и за простак онзи, който яде шкембе чорба на закуска, например.

3 thoughts on “За културата и бахура

    • Абсолютно. Само дето му е трудно премерването на тоя баланс. Пък риска си е сериозен – човека нали е стадно животно и живее по стадни принципи. Колко ме е страх да мръдна в страни,се чудя…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s