Салата Късър и дните

Декември по Крайбрежието,  в умерения климатичен пояс е безумие. Всичко внушава зима: вътър, на моменти злобен, сивото небе, хората с палта, шапки, шалове и ботуши, Коледната украса и прочее.  А сняг няма, нито дори искрящото студено на зимния въздух, нито нищо.  Кризата оправдава тазгодишната семплост на коледната истерия и хората по-спокойно и с повече наслада приемат нещата. Някак в затишие, естествено, като зимно море.

Този покой мира не ми дава и ме пощипва тук-там, кара ме да се ровя из стари записки, забравени файлове и прочее. Чистото и ясно спокойствие не е интересно. Искам нещо, което да събира лято и зима, да има стабилна основа, да бъде свежо и да бъде – нещо друго. Всъщност, мислех си за храна. Има (поне се оправдавам, че има) нещо философски мистично в храната.

В крайна сметка мистиката се изля в идеята за Късър. Това, е една турска салата, чиято рецепта ми беше дала Емине. Най-сърдечната жена,  която съм опознала по скайп. С нея се срещнахме покрай едни форуми, после си говорехме през нета – за разни общи неща, а сега се разпитваме за децата и къщите. Рецепта беше споделила и Айлин – най-сърдечната истанбулчанка, която познавам.  С нея също се запознах чрез един форум, после се видяхме и от време на време си пишем за книги и храна, за усещания и други такива неща.

Тази салата се оказа идеалното решение за моя неспокоен покой, а комбинацията от двете рецепти  ми даде поле за лична изява.

Късърът е с фин булгур, който дава нужната плътност, а всичко останало го прави свеж и увличащ като месец май.  Прилича на табуле, но то е много семпло. Късърът притежава скрити вкусове-изненадки, които не пасват на  Коледа и навяват мисли за нещо различно – очевидно.

Впрочем:

Около 300 гр фин булгур

2 средни зрели, сочни домата

2 хрупкави и пресни краставици

Зелена салата (може и зеле, предварително посмачкано)

Нкл стръка пресен лук

Магданоз

Сокът на един лимон или нар

Зехтин – колкото сока

½ сл лют червен пипер

2 сл доматено пюре или лютеница

1 сл пюре от червени чушки

Сол

Сварявам вода – 300 мл и заливам булгура. Под капак, на мирно и тихо, той поема водата и набъбва. През това време може да си нарежа зеленчуците, а може и да си пийна едно чайче.

Вкрайна сметка всичко трябва да е охладено и нарязано на малки кубчета.

Смесвам булгура с пюретата, подправките, сока и усилено бъркам. После слагам доматите, краставиците, салатата и прочее. Оставям поне 20 минутки да си почине. Лично аз, предпочитам това да става в хладилника.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s