Норвежско-българска носталгия. hi tech ефект на пеперудата

И помен няма от Българският Великден, статистиката отдавна е престанала да избухва из вестниците по темата емиграция, а за всяко българско семейство е съвсем нормално да праща нещо нанякъде.
Български пощи живеят от международното.

Началото на декември, поща:
– Къде са указанията за Норвегия? – служителката се зарови в една папка – какво пращате, храна ли?
– Сухи чушки. И сушен босилек, два пакета лукчета, четири фъстъковки.
– Е, храна значи. Сухи чушки? – и-то беше едно извито любопитно, но не особено учудено – хората имат какви ли не прищевки.
– Ами да, за Коледа, да ги пълнят с боб. Нали са далече…
– Аха. Нищо не намирам за Норвегия.
– Ами заради традицията, да им е хубаво на празника.
– Е, като няма забрана, значи може да си ги пратиш? – жената погледна към колежката си, но и двете бяха завладени от празничен патриотизъм.
– Ми да им ги пратим на хората, нищо не пречи.
Шат, шат – тиксо, лепенки, туп-муп печатите, нввнмчм и осемдесе, квитанцията и тръгна за Норвегия.

10тина дена по-късно, Skype:
– Получихме пратката. Благодарим, наистина такива работи тук няма.
– Съжалявам, че така нескопосно съм ги опаковала и че не е кой знае колко, но реших да пробвам – нали нямаше проблеми с митница, нещо?
– Не. Сега тъкмо ще си ги направим чушките с боб. И мащерката мирише много хубаво, силно.
– То, аз босилек пратих.
– Да бе, босилек. Мирише.
– Притеснявах се да не вмирише чушките.
– А, нищо им няма. Сега ще се съберем на Коледа, български семейства и ще приготвим това –онова. Тая година няма да се прибираме. Само сина. Ще ви прати нещо. Дето го няма там. Да видим дали ще ви хареса.
– Няма какво да пращате. Много ли е студено при вас?
– Е, студено си е. Ама не е чак много. При вас, надолу, е друго – на юг. Тука даже им е малко за сега. Ама свикнали сме.
– Нещо друго дали не ви се искаше, да бях изпратила?
– Не, тука в близкия град има магазин – купуваме си лютеници, кори за баници, намира се. Близо ни е, ама има такива дето няма от къде.
– Е, жалко.
– Нищо.
– …
5 дена по късно  

Куриерска пратка, около 0.500 кило. Със замах разопакован, хартиения плик се скъсва с весел, нетърпелив звук. Силен смях срещу пакет сирене. Ама не какво да е, а норвежко, бруност.
Google: http://en.wikipedia.org/wiki/Brunost
Facebook приятели: какво към норвежко козе сирене? За да избегнем похабяване на сиренето.

Skype:
– Получихме сиренето. По-удачен избор едва ли има. Хареса ми – най-вече на мен и на сина. Много благодаря.
– Радвам се. Тука се яде с палачинки. Сутрин на закуска. Това сирене се вари и от варенето се карамелизира, за това е кафяво.
– А, даже взех и едно вино дето си мисля, че ще му ходи.
– Пияници. Тук това се яде на закуска с мляко, чай, с каквото си искаш. Много ни харесва на нас.
– О, ще се пробва. С чай, определено, и с филийки.
– Е, радваме се, че ви харесва. Ние си правим често американски палачинки – много вървят със сиренето. Намерих една рецепта в интернет, много хубави стават.
: http://recepti.gotvach.bg/r-5150-%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B8
– Непременно ще пробвам.
– …

Неделя:
В купата съставките лесно се събират и сместта е толкова апетитна, че мами пръстите. Гладка. Нагорещеният тиган просъсква щом тестото пада вътре и започва томително да мирише. Златисти, пухкави, меки – прекрасно-неделни палачинки. Чайникът кипи и изпуска тръпчива от чая пара.  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
– Ставайте, закуската е готова. Леко, горещи са още. Сложи от това, ето ти парче от козето сирене. Не, мамо, не е коза, от млякото на козата. Така се казва само. Сложи ли? Отхапи си. Е? Хубаво е, нали? Норвегия и кози!? Ама е чудно.
За Великден какво може да се измисли, какво ще е подходящо? Тази година е почти до Гергьовден. Какво наистина може…, ох, това сирене е превъзходно.
Пробвай де, само 29% мазнини…

Неделя следобед, по телефона:
– Слушай, искам да ти пратя една рецепта, страхотна. Идеални за събота и неделя. Особено със сирене как вървят, ще ти я пусна през facebook. Искаш ли да пием кафе по-късно…

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s