Кукерландия 2014, гр. Ямбол

В нашата страна фестивалите и празниците са придобили едно не особено привлекателно лице за мен – китайски играчки, овехтели стрелбища и димящи скари-бири.  Плюс неприветлива навалица. Все въздишах по разни чуждоземски събития и се тюхках, че у нас са по-различни. Постепенно обаче – снимка тук, разказ там из нета започнаха да оборват тази ми представа. И когато една приятелка, близка по дух и сърце ми сподели линк към Кукерландия  в Ямбол – http://www.kukerlandia.com/index.php – трепнах и реших веднага от името на семейството – там сме.

Този празник е поне от 2012 и вече поредни три години се организира в малката община в Източна България.  Представя се мало и голямо и атмосферата е много непринудена, щура, ужасно шумна. Да сте чули 10тина мъжаги да скачат с по 10 звънци на кръста (имаше  по повече и от двете)  ? Оглушително е, за сведение.

И така на 8ми март се озовахме в Ямбол да гледаме кукерски фестивал и да се забавляваме. Въпреки студеното време, огромна радост ми беше този ден. Хем за децата забава, хем нетрадиционно изпразнувахме два-три празника накуп – Празника на жената, на мама, на Тодор и там каквото Бог дал. Колорит, дим от скари-бири, майстори ножари, художници, занаятчии, захаросани ябълки, розов и син захарен памук, вино, веселба по улиците. Смех и красота! Смених си мнението за българските фестове и празници. Да живей!

 

Реклама

2 мнения за “Кукерландия 2014, гр. Ямбол

  1. Благодаря ви за тази статия и всичките интересни снимки,които ни показвахте.За хора ,като мен,които не сме могли да отидем и да наблюдаваме всичко това на живо,поне да ги види на снимка е страхотно.Дано другата година си уредим времето и почивките и да отидем да гледаме, а защо не и да участваме.Много ми хареса тази словенска група ,която е представила историята за Казанова, който озлочестява невинни девици и ги оставя по гащи на студено. Много оригинално, макар е за малките деца не знам колко е образователно хаах Определено има цвят и феерия.

    • Благодаря за хубавите думи. Децата определено не схванаха точно така историята. За тях беше танца, роклите, феерията и дрънченето. Тази група, всъщност рязко се отличаваше от останалите – по сценария, по облеклата. Те представиха историята си по-карнавално, отколкото кукерско. Което е хубаво, защото по този начин се разширява обхвата на Кукерландия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s